Nepokretnost


Več kot polovica naših klientov je na začetku nepokretnih. Zanje smo razvili posebno tehniko, s katero v 95% ponovno shodijo.


Kako vam lahko pomagamo ? (odgovorite na kratka vprašanja)modra puscica

 

Ali veste, kaj zanima večino klientov, preden se naročijo na brezplačni pregled?


Za lažjo predstavo bomo na kratko opisali različne situacije


Kje delamo?

Podjetje TH10 se je kot prvo specializiralo za fizioterapijo na domu in je tako danes najstarejše tovrstno fizioterapevtsko podjetje z največ izkušnjami s fizioterapijo na domu v Sloveniji. Skozi leta delovanja smo se srečali z veliko klienti, ki so bili povsem nepokretni in zato priklenjeni na posteljo. Ker obstoječe metode in tehnike niso prinašale zadovoljivih rezultatov, smo na podlagi lastnih izkušenj razvili povsem svojo tehniko in sistem dela, s katerim lahko s klienti, ki so nepokretni, dosegamo vsaj 95 % uspeh. Pa ne le to. Rezultati pri tej vrsti fizioterapije so veliko bolj trajni, kot pri ostalih metodah fizioterapije.

Močno verjamemo v dokaze in vsak rezultat, ki se ga dá doseči, je možno tudi izmeriti in primerjati z drugimi. Fizioterapije pri nepokretnih bolnikih se zato lotevamo zelo znanstveno in pri tem beležimo rezultate ter tako izpopolnjujemo tehniko, s katero smo jih dosegli. Dokazov pa seveda nikoli ni preveč.

Zaradi vsakodnevnega dela z nepokretnimi smo razvili lastno tehniko oz. sistem vaj, s katerimi lahko dosegamo nadpovprečne rezultate.

Kaj lahko dosežete s pomočjo naših fizioterapevtov in našega podjetja pri rehabilitaciji nepokretnih klientov?

  • → Po začetku fizioterapij se stanje ne poslabšuje več;
  • → preprečijo se pljučnice, preležanine in drugi zapleti;
  • → s klientom se doseže, da pomaga pri negi;
  • → klienta se nauči manevrirati po postelji;
  • → pri klientu se doseže, da sam vstane, sedi, da gre samostojno v kopalnico in na stranišče;
  • → pri nekaterih klientih se doseže samostojna hoja po stopnicah ter v hribe.

Vaje s klientom

Nepokreten klient, ki samo leži in se ne more premikati:

Pred štirimi leti je gospod Frančišek poklical podjetje TH10. Po uvodnem brezplačnem pregledu, ki smo ga opravili pred vsakim začetkom fizioterapije, smo ugotovili, da ima klient veliko težav s svojim zdravjem. Star je bil 89 let. Med drugim je padel in si zlomil kolk ter zaradi nepokretnosti zbolel še za pljučnico. Poleg tega je imel obrabljene sklepe, v preteklosti je doživel tudi blažjo možgansko kap in imel težave s srcem. Pred začetkom fizioterapije se tri mesece ni postavil na noge, pred tem pa je zadnje dve leti tudi zelo malo hodil.

Njegova družina nas je torej poklicala v upanju, da bi lahko izboljšali njegovo stanje, in v želji, da bi bil gospod Frančišek lahko po fizioterapiji zmožen sam oditi na stranišče. Na pregledu smo ugotovili, da mišice, ki so pomembne za samo hojo, delujejo. Posledično smo sklenili, da s fizioterapijo takoj začnemo. Čez 3 mesece je bil gospod Frančišek že toliko pri močeh, da se je lahko sam usedel, vstal in izvajal sedeče ter stoječe vaje. Še mesec dni kasneje pa je lahko že sam prišel do stranišča.

Z vajami je nadaljeval tudi naprej ter je danes, skoraj 5 let kasneje, še vedno pokreten in lahko samostojno hodi. Vsi, ki ga poznajo, so bili nad uspehi navdušeni in kar niso mogli verjeti, da je tako napredoval, tudi njegova osebna zdravnica ne.

Omenjene izjave so nam postale izziv in zastavili smo si jih za cilj za vse nove podobne kliente. Končni naš cilj je tako čim višji odstotek ljudi, ki jim pomagamo, da ponovno shodijo.

Nepokretnost in hiter začetek fizioterapije:

Sloves našega podjetja TH10 se hitro širi in dobra beseda pride do vse več ljudi. Tako nas je poklical tudi gospod Božidar v imenu svoje mame Marije. Gospa je bila nedavno na operaciji kolka, po operaciji se je okužila še z bolniško infekcijo. Ko je slednjo prebolela, enostavno ni in ni mogla shoditi. Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da lahko gospe Mariji pomagamo in  smo tako takoj začeli s fizioterapijo. Sprva so bile fizioterapije dvakrat tedensko, sčasoma, ko je bil napredek vse bolj viden in cilji vse bližje, pa smo jih skrčili na enkrat tedensko.

Po dveh tednih fizioterapij se je gospa bila tako že zmožna sama usesti, čez mesec in pol je lahko že sama vstala, čez tri mesece je že šla samostojno na stranišče, po štirih mesecih pa je lahko samostojno hodila po stopnicah, okoli hiše in po ulici. Po pol leta, ko so fizioterapijo zaključili, je lahko gospa Marija živela enako življenje, kot pred operacijo, in bila samostojna. Gospa Marija in njen sin sta presrečna in navdušena nad fizioterapijo, ki smo ji jo nudili. Še posebej, ker se je gospa že skoraj vdala in se že sprijaznila, da bo morala v dom za ostarele, od koder se verjetno ne bi več vrnila domov.

Od povsem nepokretnega do hoje na Šmarno goro:

Pred tremi leti nas je poklicala gospa Tereza, ki je bila povsem nepokretna, v upanju, da se dá njeno stanje popraviti. Na brezplačnem pregledu naslednji dan smo ugotovili, da je gospa obležala zaradi več razlogov. Največji problem so bile bolečine zaradi padca. Poleg tega pa so jo pestile še obraba sklepov, holesterol ter visok krvni tlak. Prebolela je tudi raka in bila operirana na srcu zaradi popuščanja le-tega.


Na pregledu smo ugotovili, da ji bomo lahko pomagali, zato smo nemudoma pričeli s fizioterapijo. Po dveh mesecih je gospa že lahko hodila do stranišča in nazaj, čez šest mesecev pa že samostojno na Šmarno goro enkrat na teden. Gospa Tereza še danes ohranja svojo kondicijo in hodi na Šmarno goro. Stara je 85 let.

Klient je nepokreten, ima preležanine in pljučnico:

Tu in tam nas pokličejo klienti, ki so v zelo slabem stanju. Poklicala nas je žena gospoda Jožeta in povedala, da je njen mož pred dvema letoma zbolel in obležal. V tem času je gospod dobil preležanine – na trtici, zatilju in peti. Stalno so se mu ponavljale tudi pljučnice. Star je bil 81 let. Zaradi slabega fizičnega stanja je vse več spal in posledično se je njegovo stanje samo še slabšalo.

Fizioterapevti smo opravili brezplačen pregled, na katerem smo se s klientom dogovorili, kaj se dá doseči in kaj ne. Začeli smo s fizioterapijo. Po dveh mesecih se je stanje gospodu Jožetu vidno popravilo. Sam se je lahko obračal v postelji in preležanine so se začele celiti, tudi za pljučnicami več ni zbolel. Po štirih mesecih in pol je lahko že sam vstal ter s pomočjo hodulje in žene že prišel do stranišča, samostojno pa je to zmogel po šestih mesecih. Osem mesecev po začetku terapije je lahko hodil po stopnicah in prišel na dvorišče s pomočjo bergle ali palic za nordijsko hojo.

»Bili ste nam žarek upanja v žalosti, ki se nam je zgodila.«

Fizioterapija za nepokretne in vse kliente, ki niso iz okolice Ljubljane:

Čeprav je fizioterapijo najlažje izvajati direktno s klienti, pa pri nekaterih to ni izvedljivo, saj ne morejo priti do območja, kjer delujemo. Tako je bilo tudi v primeru gospe Jožice iz Murske Sobote, ki se je obrnila na nas pred dvema letoma in pol. Gospa je padla in si zlomila kolk. Po nujni in neizbežni operaciji ni mogla nikakor več shoditi. Stara je bila 73 let.

Njen sin je poklical naše podjetje, kjer smo mu povedali, da imamo za omenjeni primer tri možnosti. Prva možnost je, da gospo vozijo v Ljubljano na fizioterapijo enkrat oz. dvakrat na teden, pri čemer bi gospa dobila mapo z vajami, ki bi jih nato izvajala doma. Druga možnost je, da se naš terapevt dobi z osebo, ki bi nato bila v stiku s klientko in z njo izvajala vaje. Tretja možnost pa je sodelovanje preko elektronske pošte in dajanje navodil preko le-te.

Odločili so se, da uberejo kombinacijo vsega trojega. Gospa Jožica se je v Ljubljani dobila z našim fizioterapevtom, ki je ocenil situacijo in podal načrt terapije. Pri terapijah je nato sodeloval njen vnuk, ki je naučeno znanje naših terapevtov, s katerimi se je srečeval v Ljubljani, prenašal na babico. Ravno tako pa so sodelovali in se dogovarjali preko elektronske pošte. Po štirih mesecih je gospa že izvajala stoječe vaje, po sedmih mesecih pa je že lahko sama hodila po stanovanju in okolici.

Klient še ni povsem obležal, a je že skoraj nepokreten:

Veliko je klientov, ki še zmorejo hoditi sami, vendar si pri tem pomagajo z opiranjem ob steno ali s pripomočki za hojo. Niso pa posledično več sposobni prehoditi večjih razdalj. Takšno stanje privede do tega, da ima posameznik vedno slabše ravnotežje, postane nestabilen pri hoji, zato ga je strah hoditi, kar na koncu lahko ravno tako privede do nepokretnosti.

Mnogo njihovih svojcev v takih primerih pokliče naše podjetje ter prosi za nasvet. Eden takih klientov je bil tudi gospod Avguštin. Njegova žena nas je poklicala za brezplačen pregled, kjer smo ugotovili, da bodo z gospodom kljub obrabljenim sklepom, fizični slabotnosti, sladkorni bolezni ter popuščanju srca lahko lahko izvajali fizioterapijo na domu. Pri takih klientih, kakršen je gospod Avguštin, je napredek hitrejši. Po enem mesecu je slednji veliko lažje hodil po stanovanju, po treh mesecih pa se mu je stanje povrnilo na nivo, ki ga je imel pred tremi ali štirimi leti.

Nepokretnost in druge bolezni:

Marsikdaj klienti obležijo zaradi različnih bolezni. Enega izmed njih, Ignacija, je zadela možganska kap, ki mu je pustila prizadeto levo stran telesa. Poleg tega mu je počila tudi aorta in pri operaciji le-te so mu poškodovali še živce desne noge. Posledično je tako gospod Ignacij povsem obležal. Zaradi nepričakovanih zapletov so mu nekaj mesecev kasneje še amputirali levo nogo.

Kljub zelo zahtevnemu primeru smo se po brezplačnem pregledu dogovorili za izvajanje fizioterapije. Po enem letu je gospod Ignacij, kljub mnogim zapletom, ponovno hodil. Nekdo mu je pri tem seveda pomagal zavoljo varnosti. Vseeno pa je lahko hodil tako po stanovanju kot tudi po stopnicah in izven stanovanja.

Zdaj imamo terapevti TH10 dovolj dokazov, da lahko stanje klienta precej izboljšamo ter mu kvaliteto življenja dvignemo na višjo raven. Uspešnost, da nepokretne kliente postavimo nazaj na noge (vključno z rakavimi bolniki), je kar 95 %.

Kljub hudi bolezni, ki klientu ne omogoča rehabilitacije, se fizioterapijo splača izvajati:

Gospa Ivana nas je poklicala v imenu svoje mame, ki je bila zaradi metastaz, razpašenih po celem telesu, popolnoma nepokretna. Napovedovali so ji le še nekaj mesecev življenja. Gospa Ivana je za svojo mamo želela brezplačen pregled, v želji, da bi izvedela, če je možno mami kakorkoli olajšati muke. Na pregledu smo ugotovili, da zaradi napredovanja bolezni gospa žal več ne bo mogla shoditi, vendar pa bi lahko fizioterapija vseeno imela pozitivne učinke na njeno telo. Možno bi bilo doseči boljšo kondicijo, ki bi zmanjšala bolečine pri negi, boljšo predihanost, s čimer bi preprečili dušenje, pojavljanje pljučnic in tudi preležanin.

Ti razlogi so bili dovolj, da smo gospo Ivano prepričali, da čim prej začnemo s fizioterapijo. Zastavljene cilje smo tudi dosegli. Poleg tega je bila Ivanina mama manj depresivna, kar ji je zelo olajšalo zadnje trenutke. Gospa Ivana nam je bila za storjeno zelo hvaležna in nam je napisala tudi zahvalno pismo, v katerem je med drugim pisalo: »Bili ste nam žarek upanja v žalosti, ki se nam je zgodila.«

.

Klient se lahko naroči na brezplačen neobvezujoč pregled  na telefonsko številko: 080 44 66 / 040 858 959, saj s tem ničesar ne izgubi.


Tako je storila tudi gospa, ki nas je poklicala. Dogovorili smo se za pregled za naslednji dan, ob 17. uri. Na pregledu smo videli, da njena mama kaže veliko perspektive za izboljšanje, zato smo začeli s terapijo dvakrat tedensko, kjer smo hitro napredovali.

kap

Želite brezplačen pregled ?

Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali. Na vašem domu bomo opravili pregled in vam podali strokovno mnenje o vaši težavi in to povsem brezplačno, ter vam nudili ustrezno terapijo.