Okrevanju po možganski kapi in rehabilitacija

24. 6. 2016

Bolniki, ki so preživeli možgansko kap, se lahko poslužijo fizioterapije med rehabilitacijskim obdobjem. Po možganski kapi se veliko pacientov spopada z  nelagodji, kot so hude bolečine, otrdelost mišic, negibnost, slabo ravnotežje ter depresija. Ko pride do možganske kapi je delovanje možganov zelo prizadeto, oseba izgubi nadzor nad mišljenjem, občutenjem ter celo govorom. Čeprav nekatera od nelagodij običajno izginejo s časom, lahko rehabilitacija po kapi izniči možganske poškodbe. Osnoven cilj fizioterapije je pomagati pacientom do samostojnega življenja. Rehabilitacija se običajno začne v prvih dveh dneh po kapi, v bolnišnici, zdravljenje pa se nadaljuje še mesece.

Terapije za paciente, ki so preživeli kap:

Nekatere od koristnih terapij za preživele vsebujejo:

  • Govorna terapija – Pacienti imajo pogosto težavo pri govoru, iskanju besed ali razumevanju, kaj ostali govorijo. To stanje je znano kot afazija. Terapevt ponudi govorno terapijo pacientu, da se ta ponovno nauči komunikacijskih spretnosti. Terapija lahko vsebuje vaje povezane z branjem knjig, pogovorom s terapevtom ali pisanjem besed.

  • Fizična terapija – Možganska kap lahko povzroči telesne okvare pri pacientu, kot so paraliza, negibnost ali izguba mišičnega delovanja. Učinkovite vaje za povečanje moči lahko pacientu pomagajo pri ponovnem pridobivanju telesne fleksibilnosti, ravnotežja, koordinacije ter nadzora gibanja.

  • Delovna terapija – S terapevtovo pomočjo se pacient lahko ponovno nauči osnovnih veščin, kot so ščetkanje, uporaba stranišča, umivanje ali druga vsakodnevna opravila. S posebno terapijo pacient pridobi samozavest in je ponovno samostojen.

  • Psihološko svetovanje – Nenadna duševna travma, ki se pripeti med možgansko kapjo, lahko ovira pacientovo možgansko delovanje. Oseba lahko trpi za mnogimi psihotičnimi motnjami, kot so depresija, anksioznost, jeza, nihanja razpoloženja ali razdražljivost. Psihološko svetovanje lahko pomaga pacientu pri premagovanju podobnih duševnih motenj.

Vse te terapije lahko pomagajo pri hitrem okrevanju pacientov, ki so preživeli kap, da lahko ponovno živijo življenje kot pred možgansko kapjo.

About the author