Parkinsonova bolezen

 

Kar tretjina naših klientov ima Parkinsonovo bolezen. Za njih smo razvili tehniko terapije, s katero pri teh klientih dosegamo nadpovprečne rezultate.

 
 Kako vam lahko pomagamo ? (odgovorite na kratka vprašanja)blue arrow

 

parkinsonova

Kaj je podjetje TH10, d. o. o., in koliko izkušenj imajo s klienti s Parkinsonovo boleznijo?

Podjetje Th10 se je prvo specializiralo za fizioterapijo na domu. Tako je danes najstarejše tovrstno fizioterapevtsko podjetje z največ izkušnjami s fizioterapijo na domu. Skozi leta delovanja smo se srečali z vedno več obolelimi za Parkinsonovo boleznijo, pri čemer smo uvideli, da se z obstoječimi metodami in tehnikami ne dá dosegati zadovoljivih rezultatov. Zato smo na podlagi izkušenj razvili povsem svojo tehniko in sistem dela, s katerim lahko pri klientih s Parkinsonovo boleznijo dosegamo vsaj 200 % vidnejše in dolgotrajnejše rezultate. Terapevti TH10 močno verjamemo v dokaze in vsak rezultat, ki se ga dá doseči, je možno tudi izmeriti ter primerjati z drugimi rezultati. Fizioterapije pri Parkinsonovi bolezni se zato lotevamo zelo znanstveno ter pri tem beležimo rezultate in izpopolnjujemo tehniko, s katero smo jih dosegli. Dokazov pa seveda nikoli ni preveč.

Vsakodnevno izvajamo fizioterapijo samo s starejšimi klienti, zato smo prav zanje specializirani. Razlika med nami in ostalimi je, da je naš cilj vsakega klienta spraviti do točke, ko lahko čim bolje ponovno sam skrbi zase. Fizioterapevti v javnem zdravstvu nimajo te obveze. Kot prvič zato, ker dobijo bolj ali manj pokretne kliente, in drugič, pri njih je količina ur terapij omejena in po končanih terapijah je za njih cilj dosežen, pa če je pacient napredoval ali pa še ne.

 

Ker hodimo po domovih, dobimo veliko najtežjih primerov klientov in z njimi delamo, dokler ne shodijo, kar pomeni, da moramo k terapiji pristopiti drugače, kot ostali.

 

brezplačen pregled fizioterapevtaKaj lahko dosežete s pomočjo podjetja TH10 pri premagovanju Parkinsonove bolezni:

  • → izboljšanje ravnotežja,
  • → doseganje daljših korakov,
  • → premagovanje daljših razdalj,
  • → uporaba manj pripomočkov,
  • → omogočanje hoje po stopnicah,
  • → preprečevanje padcev,
  • → lajšanje občutka “leplenja” noge na podlago,
  • → omogočanje samostojnega vstajanja,
  • → omogočanje, da bolniki ponovno shodijo, če so to sposobnost že izgubili
  • → in še mnoge druge stvari (nekatere so opisane v nadaljevanju teksta).

 

Preberite si nekaj resničnih primerov in si sami ustvarite mnenje.

 

Pred petimi leti je naš klient postal Borisa, ki je trpel za Parkinsonovo boleznijo. Po uvodnem brezplačnem pregledu smo ugotovili, da je bolezen že precej napredovala, saj je klient le še ležal na hrbtu v postelji. Tudi jedel je lahko le leže ob pomoči drugih. Njegov sin nam je takrat dejal:


 »Vse smo poskusili: tablete, infuzije, terapevte, takšne in drugačne, pa nikakor ne more napredovati do točke, da bi lahko sam prehodil vsaj pot do wc-ja. Mislite, da lahko uspe vam? Radi bi, da bi lahko hodil po stanovanju in, če bi šlo, tudi po stopnicah do avtomobila, da bi ga lahko kam tudi peljali.« 


Zavezali smo se, da te cilje tudi dosežemo. Dogovorili smo se za redne terapije, na katere smo vsakokrat prinesli tudi individualno izdelane vaje – pisno in slikovno razložene, tako da je lahko klient vadil tudi sam ali s svojci, kadar mu je to ustrezalo. Vse vaje so bile udeleženim prikazane tudi pri sami terapiji. Ob vsakem naslednjem obisku pa smo preverili izvajanje le-teh, jim kaj dodali oz. odvzeli ali zgolj prilagodili ter nadgradili s kompleksnejšimi.

 

Po petih mesecih je bil gospod Boris sposoben hoditi samostojno po stanovanju, s pomočjo ograje pa tudi po stopnicah. Z nekaj pomoči je lahko tudi vstopil in izstopil iz nizkega avta, medtem ko je dolgo ulico lahko prehodil sam, brez bojazni, da bi padel.

 

Omenjene izjave smo si v podjetju TH10 postavili za izziv, saj smo iskali pot do cilja, ko omenjeni dosežki ne bi bili zgolj »čudež«.

 

th10

 

 

aTH10no.2-43Od oslabljene hoje po stanovanju zaradi Parkinsonove bolezni do hoje na Rožnik:

V tistem času smo dobili veliko klientov s Parkinsonovo boleznijo. Med drugim tudi gospo Nevo, ki je ravno tako obolela zanjo. Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da se zelo težko premika in je nemobilna. Tudi ko so jo svojci postavili na noge, je lahko po stanovanju hodila le s pomočjo hojice, pa še pri tem z zelo kratkimi koraki. Pri hoji večkrat ni zmogla prestaviti noge oz. kot je rekel njen mož, je ni mogla odlepiti od tal. Hčerka pa je razložila, da ima mama gibalni IQ enak nič, saj je, ko je prišla do postelje, ki je bila pred njo, domnevala, da je postelja za njo ter se tako skušala usesti nazaj in pri tem seveda padla. Vsi ti simptomi so se pojavljali kljub redni medikamentozni terapiji.

Z Nevo smo izvajali terapijo več kot pol leta na podoben način, kot pri klientu Borisu. Po tem času se je že lahko s pohodnimi palicami odpravila na Rožnik skupaj z možem. Tudi njej so strokovnjaki rekli, da to ni običajno za bolnike s Parkinsonovo boleznijo in da je tako izboljšanje na ravni čudeža.

 

 

 

 

Parkinsonova bolezen in hiter začetek terapije:

Sloves podjetja ter naše tehnike so se začeli počasi širiti. Takrat nas je poiskal Božo s Ptuja. Gospod je še vedno hodil v službo, bil je v dobri kondiciji, vendar so se mu že začeli kazati znaki PaaTH10no.2-172rkinsonove bolezni. Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da se gospod še vedno udeležuje malih maratonov, čeprav ima prizadeto desno polovico telesa. Parkinsonovo bolezen je odkril, ko je ugotovil, da mu med tekom desna roka ne niha v skladu z gibanjem telesa ter da posledično njegov tek ni simetričen v obeh polovicah telesa.

Ob našem obisku je omenil, da, razen v Ljubljani, ni nobenega drugega fizioterapevtskega podjetja, ki bi bolnike obravnavalo tako kot naše podjetje TH10. Podobni podjetji je odkril le še v Nemčiji ter v ZDA. Za tisto v ZDA mu je povedal znanec, ki živi tam ter se s to boleznijo spopada že 37 let in je kljub temu še vedno v dobri formi.

Znanec mu je omenil še, da je potrebno vsako Parkinsonovo bolezen, kar se fizioterapije tiče, obravnavati individualno. Zato ga je najprej zanimalo, če tudi naši fizioterapevti vsak primer obravnavajo na tak način. Prijazno smo mu obrazložili, kateri deli terapije so enaki za vse kliente in kateri so specifični za vsakega posameznika. Pojasnili pa smo mu tudi, zakaj prejšnji načini dela, ki jih sicer še vedno izvaja večina terapevtov v Sloveniji, ne dajejo pravih rezultatov ter zakaj terapija po našem sistemu dosega super rezultate.

Gospod Božo se s Ptuja od samega začetka terapije dalje redno vozi v Ljubljano, včasih enkrat tedensko, včasih redkeje. Podobno kot on se na terapije vozi tudi mnogo drugih naših klientov iz celotne Slovenije.

V tem času je gospod Božo s terapijami napredoval v bistvenih komponentah. Bistvenih v tem smislu, da bo lahko tudi on 37 let kasneje še vedno v dobri formi. Tudi male maratone še vedno teče. S to razliko, da je sedaj usklajenost leve in desne polovice telesa veliko večja, da se zaveda napak pri gibanju, jih razumsko veliko bolje nadzira, zaradi česar je lepša tudi tehnika teka. Ravno tako se mu je izboljšala tudi sama hoja, nogo potegne manjkrat za sabo oz. manjkrat podrsa z njo po tleh.

 

 

TH10-9Terapija za vse kliente s Parkinsonovo boleznijo, ki niso iz Ljubljane ali okolice:

Čeprav je fizioterapijo veliko lažje izvajati neposredno na klientu, pa pri nekaterih to ni izvedljivo, saj ne morejo priti do ljubljanskega območja, ki ga naše podjetje pokriva. Tako je bilo tudi pri Vidu s Primorske, ki je na našo telefonsko številko naletel pred slabim letom. Imel je velike težave predvsem s togostjo telesa. Ko se je zjutraj zbudil, je imel občutek “kot bi bil iz kamna”, je dejal, podobno pa se mu je dogajalo, ko je dlje časa sedel. Delal je lahko le kratke korake, potreboval pa je tudi hoduljo. Iz postelje mu je pomagala žena. Po stanovanju je nato sicer lahko hodil samostojno (s hoduljo), ni pa mogel hoditi po stopnicah in iti ven na zrak.

Celotno terapijo smo vodili preko hčere, ki nam je po elektronski pošti večkrat opisala, kakšen je napredek, mi pa smo ji na podlagi tega posredovali nadaljnja navodila in ustrezne naloge. Gospod je kljub nazadovanju v preteklem letu prišel do točke, ko lahko sam vstane iz postelje, samostojno hodi po stanovanju z berglami ali celo s pohodnimi palicami, dela dvakrat daljše korake, s pomočjo bergle in ograje pa vsakodnevno premaguje tudi stopnice in posledično se sprehaja tudi zunaj. Občasno gre namesto žene sam celo v trgovino. Še vedno se občasno počuti trdega in težkega, bolj kot bi si želel, kar pa je posledica prepoznega začetka terapije. Po drugi strani pa od samega začetka fizioterapije rigidnost in togost telesa ni več napredovala, ravno nasprotno, togost je manjša in klient je vedno bolj mobilen.

 

Klient s Parkinsonovo boleznijo že dobiva preležanine in oboleva za pljučnicami:

Občasno nas pokliče tudi kakšen klient, ki je tako tog, da je že praktično gibalno onemogočen. Tako je bilo npr. s Francem iz Šentvida pri Ljubljani. Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da je zelo rigiden in se skoraj ne premika več. Dobil je že tri velike in boleče preležanine, mesec dni pred našim prihodom pa je zopet prebolel pljučnico, ki jo je pred tem staknil že večkrat. Tako napredne rigidnosti seveda ni več možno razbiti, smo pa z njim dosegli, da se lahko sam obrne na bok, spusti noge s postelje in se samostojno usede, vstane in tudi hodi brez pripomočkov.

Uporablja le palico, ki jo položi na tla, če mu zmanjka ravnotežja. Sam lahko hodi tudi po stopnicah. Kar pa je najpomembneje, preležanine so se pozdravile in pljučnice se več ne pojavljajo, kakor tudi ne nove preležanine, saj ni več priklenjen na posteljo.

 

Terapevti TH10 na tak način dokazujemo, da našafizioterapevtska tehnika, ki jo na osnovi posameznih primerov, s katerimi se srečujemo,neprestano nadgrajujemo, zelo dobro deluje. V zadnjih petih letih smo imeli tako veliko izzivov na področju Parkinsonove bolezni in rezultati so bili vedno nadvse uspešni.

 

Po navadi je naslednji korak: klient se naroči na brezplačen neobvezujoč pregled na telefonsko številko: 080 44 66 /040 858 959, saj s tem ničesar ne izgubi.

 

Tako je storila tudi gospa, ki nas je poklicala. Dogovorili smo se za pregled za naslednji dan, ob 17. uri. Na pregledu smo opazili, da njena mama kaže veliko perspektive za izboljšanje, zato smo začeli s terapijo dvakrat tedensko za začetek, kjer smo hitro napredovali.

kap

Želite brezplačen pregled ?

Kontaktirajte nas in z veseljem vam bomo pomagali. Na vašem domu bomo opravili pregled in vam podali strokovno mnenje o vaši težavi in to povsem brezplačno, ter vam nudili ustrezno terapijo.