Pomen fizioterapije za zdravljenje pacientov po možganski kapi

6. 9. 2016

Možganska kap povzroči zdravstveno stanje, ki ga žrtev doživlja zaradi nenadnega poka možganskih kapilar in žil. Čeprav lahko bolniki ob pridobitvi takojšnje zdravniške pomoči ali ustreznega kirurškega posega preživijo tudi po tem, ko jih prizadene možganska kap, lahko nekateri deli telesa ostanejo trajno prizadeti.

 

Pri preživelih po kapi lahko pride do težav kot so: Huda mišična togost, nepokretnost, bolečine v prsih, depresija in težave z govorom. Takšnim bolnikom se pogosto priporoča, da opravijo proces rehabilitacije, ki obsega izvajanje rednih fizioterapij. Fizioterapevtsko zdravljenje se začne po tem, ko bolnika odpustijo iz bolnišnice in v mnogih primerih uporaba naravnih vaj pospeši proces okrevanja.

 

Bolnikom po možganski kapi se predpisuje fizioterapija, ker njihovi udi ne funkcionirajo pravilno in zato večkrat ne zmorejo opravljati vsakdanjih dejavnosti popolnoma neodvisno. Preproste vaje, ki jih fizioterapevt predlaga, pomagajo pri urejanju mobilnosti v mišicah in sklepih in so prilagojene potrebam pacientov, vse za to, da bi jih ti bili zmožni izvajati do stanja popolnega okrevanja. Fizioterapevti poleg vključitve različnih terapij zdravljenja, nudijo pacientu tudi zahtevano pomoč pri hoji. Nekatere skupinske stvari, ki jih predpisujejo fizioterapevti žrtvam po možganske kapi so: Masaže, globoko dihanje, raztezanje in druge preproste vaje.

 

Kako fizioterapija predstavlja vrata do okrevanja za žrtve možganske kapi?

 

Fizioterapija je sestavni del rehabilitacijskega programa po možganski kapi, ki lahko bistveno zmanjša bolečine in vnetje brez potrebe po uporabi zdravil. Zlasti je priporočljiva za post-kirurške bolnike, saj učinkovita fizioterapija povečuje njihovo samozavest in izboljša telesno stanje. Sestavljena je iz niza vaj, ki se lahko opredeli na določene  dele telesa in izboljša ravnotežje, držo ter gibanje bolnika. Glavni cilj fizioterapije je zagotovitev neodvisnosti pacienta in povrnitev gibljivosti. S tem se tudi uspešno prepreči ponovitev kapi.

About the author