Rehabilitacija po možganski kapi pomaga pri upravljanju kognitivnih napak

13. 10. 2016

Tistim, ki so preživeli možgansko kap, se pogosto priporoča, da opravijo kognitivno rehabilitacijo, saj jim ta pomaga, da živijo boljše življenje. Program rehabilitacije se osredotoča predvsem na upravljanje kognitivnih, čustvenih in vedenjskih okvar. Bolnik se lahko znova uči lastnih motoričnih sposobnosti in pridobi sposobnosti za samostojno življenje. Ustrezen postopek zdravljenja pomaga pri okrevanju oslabljenega delovanja možganov. Dolgoročni cilj rehabilitacije po možganski kapi je izboljšati delovanje različnih delov telesa pri pacientih.

 
V nekaterih kritičnih primerih se terapija prične že v sami bolnišnici v 24 – 48 urah po možganski kapi. Celoten rehabilitacijski program je dolgotrajen, pacient in njegovi družinski člani pa morajo ob tem ostati mirni. S strokovno pomočjo se lahko paciente znova nauči komunikacije, pomnjenja in drugih fizičnih sposobnosti. Med rehabilitacijo bolniki vedno ostanejo pod rednim nadzorom zdravnika. Poleg tega nekateri zdravniki, kot so specialisti nevrologi in psihiatri, dodatno poskrbijo za preglede bolnika tudi po poteku rehabilitacijskega programa. Fizioterapevt pomaga bolnikom pri premagovanju težav z mobilnostjo, ki se pojavijo pri hoji, hoji po stopnicah in vzdrževanju ravnotežja. Logoped pomaga bolniku pri pridobitvi komunikacijskih veščin in težavah pri požiranju. Delovni terapevt priuči bolnika za potrebe opravljanja vsakdanjih aktivnosti, kot so, uporaba WC – ja, pitje in uživanje hrane.

 

Kaj se lahko pričakuje med potekom rehabilitacije:

Pacienti po možganski kapi lahko vodijo svojo pot do okrevanja v postopku rehabilitacije, saj jim to pomaga, da se znova naučijo osnovnih znanj in se znova vključijo v svoje normalno življenje. Nekatere od dnevnih aktivnosti, ki jih je bolnik opravljal pred možgansko kapjo, postanejo nemogoče za izvajanje po možganski kapi. Zato je osnovni cilj rehabilitacijskega programa pomagati bolniku pri pridobivanju samozavesti in premagovanju vseh fizičnih okvar.
Nekaj pozitivnih stvari, ki se pojavijo med in po rehabilitaciji po kapi:

  • Pacienti po možganski kapi ohranja izgubljene gibalne sposobnosti, vadbeni režim mu pomaga pri izboljšanju lastne mišične moči in koordinacije.
  • Učinkovito izvajanje logopedskih terapij pomaga bolniku, da se znova nauči govorjenja, pisanja in poslušanja.
  • Psihološka terapija omogoča pacientu, da znova pridobi zaupanje in se znebi depresije.

About the author