S fizioterapijo v boj proti nepokretnosti

6. 9. 2016

Fizioterapevti pomagajo pacientom s težavami z gibanjem, ki so bile povzročene zaradi nenadnih naključnih poškodb ali zaradi določene kronične bolezni, kot je cerebralna paraliza.

Redno izvajanje fizioterapije lahko pomaga pri premagovanju težav z mobilnostjo in osebe lahko po uspešno opravljenem zdravljenju znova aktivno sodelujejo v družbenih dejavnostih in športu. Posegi z uporabo različnih tehnik lahko pomagajo ohraniti prilagodljivost mišic in sklepov. Fizioterapevti imajo pomembno vlogo pri rehabilitaciji, še posebej pri bolnikih po možganski kapi, ki se morajo znova naučiti osnovnih gibov. Skrbno izbran in uveljavljen fizioterapevtski režim lahko pomaga pri izboljšanju nadzora ravnotežja v mišicah in pri drži. Strokovno usposobljeni terapevti imajo obsežno znanje o tehnikah rehabilitacije, na podlagi katerih lahko obravnavajo pogoje za nastanek nepokretnosti in s tem pri pacientih zagotovijo izboljšanje funkcionalne zmogljivosti ter zmanjšujejo bolečino.

Poleg izboljšanja ravnovesja telesa in prilagodljivosti, terapevti lahko dosežejo tudi obnovite bolnikove hrbtenice in gibljivosti. Iz tega izhaja, da ima fizioterapija pomembno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju kostno-mišičnih obolenj. Določene skupne fizioterapevtske vaje, ki se izvajajo za zdravljenje problema nepokretnosti, vključujejo:

 

  • Vaje za moč in usposabljanje.
  • Terapevtsko vadbo.
  • Vaje za razpon gibanja.
  • Vaje za roke in ramena
  • Nevrološko fizioterapijo.

 

Postopek, ki ga fizioterapevti izvajajo za zdravljenje problema nepokretnosti:

 

Pred vami je korak za korakom postopek, ki ga izvaja terapevt za zdravljenje stanja negibnosti pri bolnikih:

Sprva terapevt oceni zdravstveno stanje bolnika preko več fizičnih pregledov in z uporabo medicinske prognoze kot tudi z uporabo krvnih testov in rentgena.

Terapevt nato pripravi načrt zdravljenja, ki lahko vključuje nasvete v zvezi s tem, kako naj bolnik skrbi zase in vaje, ki jih je treba vključiti v proces zdravljenja.

Bolnik se nato naroči na program vadbe, ki je posebej oblikovana za izboljšanje mobilnosti in za krepitev mišic.

V nekaterih kritičnih primerih pa bo morda moral bolnik uporabiti še nekaj pripomočkov, kot so: Opornice, bergle, palice in invalidski vozički.

Skozi režim fizioterapije terapevt v rednih časovnih presledkih ocenjuje stopnjo napredka in uvede spremembe procesa zdravljenja, če je to potrebno.

About the author